barcode scanner

Barcode scanner kopen? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende uitvoeringen en werking van de barcode scanner.

Metapace S-1 barcode scanner
Prima keuze, Plug en Play en maar liefst 36 maanden garantie.

Werking

De meeste barcode scanners worden anno 2016 met behulp van een USB kabel verbonden met een  PC.  Het geïnstalleerde besturingssysteem op een PC herkent een barcode scanner als Human Input Device en installeert zelf de benodigde al in het besturingssysteem aanwezige stuurprogramma´s.

Handheld barcode scanner in Windows 10 apparaatbeheer

Op het moment dat de gebruiker een barcode scant verschijnt de barcode data 1 op 1 ongeacht het gebruikte programma daar waar de cursor knippert. Zo is het dus mogelijk om barcode data direct in een programma zoals bijvoorbeeld Word, Excel,Wordpad of  een webbrowser te plaatsen. Af fabriek voegt de barcode scanner in de meeste gevallen een enter (suffix) aan het einde van de barcode data toe. Te visualiseren als zijnde 12022299 ENTER. Deze suffix is net zoals een prefix programmeerbaar. Een TAB ENTER of ENTER TAB en andere combinaties zijn dus ook mogelijk.

Niet alle barcode scanners zijn hiervoor geschikt, wil je deze functie gebruiken vraag dan naar de aanwezigheid van deze mogelijkheid. Praktisch zou een reeks er dan als volgt uit kunnen zien: enter enter 122002229 tab enter. Merken als Zebra en Datalogic bieden gratis Windows software (123scan, Aladdin) waarmee je dit soort configuraties snel vanuit een keuzemenu kunt realiseren.

Laser of Imager barcode scanner?

Het assortiment barcode scanners zoals heden verkocht door fabrikanten als Datalogic, Zebra en Honeywell zijn veelal uitgerust met een Imager terwijl enkele jaren geleden de nadruk nog op een met laser uitgeruste barcode scanners lag. Laser scanners hebben een scanengine dat voorzien is van een spiegel, deze spiegel reflecteert het opgenomen signaal en zorgt via een analoog/digitaal converter voor de verdere verwerking van de gelezen data.

Een spiegel is onderhevig aan heftige bewegingen bij vallen en zal eerder beschadigen dan een Imager waarin geen bewegende delen aanwezig zijn. Tevens is een Laser uitgeruste barcode scanner duurder om te maken en is de techniek door de komst van Imagers enigszins achterhaald. Imagers kunnen naast het scannen van 1/2D barcodes ook ingezet worden voor het scannen van documenten. Een bijkomend voordeel van Image Barcode Scanners is dat een 1 of 2D barcode rechtstreeks vanaf een beeldscherm gescand kan worden. Ideaal i.c.m. Smartphone en tablets. 

1 of 2D barcode scanner?

In de retail is het nu nog gebruikelijk om 1D barcodes te gebruiken, het is niet de verwachting dat dit op korte of lange termijn verandert. Het printen van een barcode op een verpakking kost vrijwel niks en de techniek is uitermate betrouwbaar en efficiënt. Een 1D barcode scanner voldoet dus in de meeste gevallen. Wil je de mogelijkheid hebben om zowel 1 als 2D barcodes te scannen, dan is het te adviseren een 1/2D barcode scanner aan te schaffen. Een 2D barcode ken je waarschijnlijk wel als QR code. Een 2D barcode heeft als voordeel ten opzichte van een 1D barcode dat er meer data op een kleiner oppervlakte past. 2D barcodes worden o.a. toegepast op tickets en in de auto industrie.

OCR?

Geen barcodes maar tekst scannen? Ook dat is mogelijk zolang deze opgemaakt is als OCR A of B font. OCR data kan direct van een vel papier of beeldscherm gescand worden.

Voorbeeld van een 1D barcode
Links een voorbeeld van een 1D barcode zoals gebruikelijk in bijvoorbeeld de Retail en rechts een 2D barcode

Voorbeeld van een 2D barcode

Barcode scanner bedraad of draadloos?

Vanzelfsprekend zijn barcode scanners zowel bedraad als draadloos. Bij bedraad maak je gebruik van een USB, Keyboard wedge of Seriële kabel verbonden met een host. Voor draadloos geldt hetzelfde maar maakt de draadloze communicatie tussen de scanner en de cradle of host het verschil.

Bij een cradle zorgt een frequentie van 433Mhz de draadloze overdracht van data, het kan ook zo zijn dat de barcode scanner uitgerust is met BlueTooth. De barcode scanner kan met een cradle een draadloze verbinding opzetten, maar ook met een tablet of smartphone. De Datalogic Quickscan Mobile heeft een bereik van 10 meter en is uitermate geschikt voor gebruik binnen de retail. Het grootst mogelijke draadloze bereik met een barcode scanner bedraagt 100 meter. Draadloze barcode scanners zijn voorzien van een accu, de aanwezig accu heeft voldoende capaciteit voor minimaal een werkdag probleemloos barcodes scannen.

Draadloos bereik betekent line of sight, dus zonder obstakels.

Voorbeeld van een industrieel uitgevoerd barcode scanner

Wil je grotere afstanden met een scanner overbruggen, dan is het raadzaam om over te stappen op mobiele computers voorzien van een barcode scanner in combinatie met een professioneel WIFI netwerk. Een mogelijke andere oplossing kan het Datalogic Star Netwerk zijn, waarbij draadloze barcode scanners deel uit maken van een zender- netwerk. Lees hier meer over Datalogic Star

 

 

 

Robuust?

A-merk barcode scanner zijn valbestendig tot 1,5 meter. Wil je een uiterst robuuste barcode scanner in bijvoorbeeld een productieomgeving inzetten? kies dan voor een industriële. Betreffende barcode scanners zijn voorzien van uitgebreide stoot- en val- voorzieningen. Aanvullend zijn ze uitgerust met een voorziening om eenvoudig op te hangen voor gebruik in een heftruck.

 

 

Handheld of mobiele computer. 

Android barcode scanner DatalogicIn bepaalde gevallen voldoet een conventionele handheld barcode scanner niet. Het voorziet niet in de gewenste functie. In dat geval kan er besloten worden om over te gaan tot aanschaf van een mobiele computer geïntegreerd met een 1 of 2D barcode scanner. Als besturingssysteem kan  er gekozen worden voor Windows Embedded Handheld, Windows CE of Android.

Mobiele computers zijn leverbaar als zogenaamde batch modellen of uitgevoerd met Wifi en Bluetooth. De batch modellen collecteren de ingeslagen data en slaan deze op in het interne geheugen. Voor het uitlezen van deze data dient te mobiele computer met een USB kabel verbonden te worden met een PC.

In alle gevallen is het mogelijk om een maatwerk- applicatie in te zetten, via een HTML browers te werken of een terminal sessie op te zetten.

Barcode als intermediair

Een barcode is een visuele weergave en dient als intermediair voor de barcode scanner. De data kan bestaan uit cijfers of een cijfer/letter combinatie.  Genoemde combinatie kan dienen om de data snel in het gewenste programma te zetten zoals Word, Excel e.a. of een functie uit te laten voeren in bijvoorbeeld een kassasysteem. In het laatste geval is de barcode data aan een aantal velden zoals prijs en voorraad gekoppeld.

Prijsverschil?

Vaak door onze klanten gevraagd: waarom zijn er enorme prijsverschillen tussen de verschillende barcode scanners? Zoals hierboven beschreven liggen hier meerdere factoren aan te grondslag. Robuustheid, maximale scanafstand, draadloos, 1/2D scan- mogelijkheden zijn enkele naast Gratis software van A-merken waarmee de scanners in realtime te programmeren zijn.

Beoordeling
Datum
Item
Barcode scanner
Beoordeling
51star1star1star1star1star